Ordu

Uygun fiyat ve güvenilir hizmet anlayışı ile Elitcar Ordu Araba Kiralama ayrıcalıklarını ve kusursuz deneyimi yaşayın!

Karadeniz şehri olan Ordu eski yerleşim yerlerinden biridir. Karadeniz’in diğer şehirlerinde olduğu gibi doğanın tüm güzelliklerini, en güzel renklerini bünyesinde barındırır. Antik dönemlerde adı Kotyora’dır. Alt, Orta ve Üst Paleotik döneme kadar kalıntıların bulunduğu Ordu, Miletliler, Persler, Makedonlar, Bizanslar, Romalılar gibi medeniyetlerin hakimiyetine girmiştir. 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından fethedilmiş, fakat Trabzon Rum Pontus Devleti tarafından sürekli işgal edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Trabzon Rum Pontus Devletyi’nin ortadan kaldırınca tamamen Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Ordu merkezin bulunduğu yere Osmanlı zamanında Bucak denirdi. 1869 yılında kent gelişmeye başlamış ve adı Ordu olarak değiştirilmiştir. 

Ordu Karadeniz ikliminin hakim olduğu, yani kışlar serin ve yazlar ılıktır. Tipik bir iklime sahip olmayan şehirde her mevsim yağış görülür. Bu sebeple zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Her mevsim yeşilin en güzel tonlarına şahitlik edebilirsiniz. Fatsa gibi şahane sahil kıyılarına, Çambaşı kayak merkezi gibi çok farklı doğal güzelliklere sahiptir.

 

Ordu'nun Tarihi Mekanları

Taşbaşı Kilisesi 1853 yılında bazilika şeklinde Hıristiyanlar tarafından yapılmış bir yapıdır. Kesme taşlardan yapılan kilise, 1980’li yıllara kadar hapishane amaçlı da kullanılmıştır. Fakat daha sonra restore edilmiş, 2000 yılından bu yana Kültür Merkezi amaçlı kullanılmaktadır. Zeus’a adanan bir kilise olmasıyla bilinen Yason Kilisesi de kesme taşlarla inşa edilmiştir. Yason Burnu,’nda yer alan yapının yakınında Yason Feneri de bulunur. Eski bir yerleşim yeri olup, dini ritüeller açısından önemli bir bölgedir. Aslında ilk ayin kilisesi bu değildir. Yağmacılar tarafından kilise yok edilince 1866 yılında yenisini yapmışlardır. En güzel gün batımlarına buradan şahitlik edebilirsiniz. Günümüze gelen bir diğer tarihi yapı ise Fatsa’da bulunan Bolaman Kalesi’dir. Gözetleme kalesi amaçlı inşa edilmiş yapı, Pontus Rum İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Kalenin içinde Osmanlı konağı da bulunur.

Ordu’ya gelmişken şehir merkezinde bulunan Paşaoğlu Konağı’na uğramadan geçmeyin deriz. 1896 yılında yapılan konak için Ünye’den taşlar, Romanya’dan ahşaplar getirtilmiştir. 1987 yılında restoresi tamamlanmış ve Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi ile ücretsiz hafta içi her gün ziyaretçilerini beklemektedir.

Ordu'nun Doğal Güzellikleri

Bir Karadeniz şehrindeyseniz doğanın kucağındasınız demektir. Doğa Karadeniz’in her bir yerine tüm renklerini ve güzelliklerini dağıtmıştır. Ordu’da yeşil ve mavi rengin her tonunun yer aldığı tipik bir Karadeniz şehridir. Yaylalar, uzun sahil şeritleri, ormanlar, tepeler, şelaler ve pek çok doğal güzelliklerle görülmesi gereken yerlerdendir. Ordu’da ilk aklan gelen yerlerden olan Bozepe, denizden 530 metre yükseklikte bulunan Karadeniz manzarasını izleyebileceğiniz en güzel yerdir. Teleferikle yemyeşil ormanların arasından Boztepe’ye ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine çok yakın olan Boztepe’ye araçlarla da gelmek mümkündür. Fakat teleferikle daha farklı bir deneyim olacaktır. Kafelerde ve restoranlarda vakit geçirirken, bir yandan manzaraya bakarak güzel vakit geçirirsiniz. Dilerseniz hediyelik eşyalardan Boztepe anısını hatırlatacak bir şeyler satın alabilirsiniz. Ordu’ya yaklaşık 20 km mesafede yer alan Yoroz Kent Ormanı bir diğer ünlü seyir terasıdır. Ormanda hem manzarada yürüyüş hem de doğanın kucağında piknik yapabilirsiniz.
Bir krater gölü olan Gölköy yemyeşil ağaçların sarmaladığı Ordu’nun en büyük gölüdür. Haruniye Köyü ve Süleymaniye Köyü ortasında yer alır ve Ordu şehir merkezine 17 km uzaklıktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip olup, meşe ve gürgen ağaçları ile ünlüdür. Belirlenen alanlarda kamp ve piknik yapılabilir. Temmuz ayında ziyarete gelirseniz Ulugöl Şenlikleri'ni kaçırmayın. Fındıkların arasında yer alan bir diğer göl olan Gaga Gölü’de mutlaka görmeniz gerekenlerden. Fındık bahçeleri, çeşitli bitkiler ve yaban yaşamın hayvanlarına sahip gölün çevresinde yaptığınız yürüyüşü hayatınız boyu unutmazsınız. Koruma altında olan göl, Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde, Örencik köyündedir. Heyelanlar sonucunda oluşan gölün ortasında bir de küçük bir ada bulunur.

Turistler tarafından bilinmeyen Hoynat Adası Perşembe’nin en güzel yeridir. Ramazan köyünde bulunan ada, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yaptığı için koruma altındadır. Nesli tükenmekte olan Karabatak türü burada yuva yapar. Bu benzersiz kuşları ve manzarayı doğasına zarar vermeden mutlaka görün. Ordu’ya 32 km mesafede olan Kardeşler/Küpkaya Kanyonu son zamanlarda turizm açısından önemli bir merkez haline geldi. Bunun en önemli sebeplerinden biri eşsiz güzelliği yanında kano yapılabilme imkanına sahip olmasıdır. Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Ohtamış Şelalesi, Kapılı Cıngırt Şelalesi de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Karadeniz’le özdeşleşen yayla turizmi Ordu için de önemlidir. Temmuz ayı boyunca yapılan yayla şenliklerine mutlaka katılmanızı tavsiye ederiz. Yayla kültürüne birebir şahit olacağınız bu festivaller Perşembe Yaylası’nda düzenlenir.

Ülkemizde yer alan eşsiz coğrafyalardan biri Perşembe Yaylası. Hatta bir dünya mirası olarak korunması için tescil işlemleri hızla sürüyor.

1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilen Perşembe Yaylası, Ordu'nun Aybastı ilçesine 17 km mesafede yer alıyor. Rakımı yaklaşık 1500 metre civarında olan yaylada, her yılın Temmuz ayında yayla şenlikleri düzenleniyor. Çeşitli yarışmaların, folklor gösterilerinin, konserlerin, sosyal ve kültürel etkinliklerin, güreş müsabakalarının ve at yarışlarının gerçekleştirildiği bu şenlikler, gezinize oldukça farklı bir deneyim katabilir.

Perşembe Yaylası'na yorgunluk atmak, piknik yapmak ya da safari ve yamaç paraşütü için de gelebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, benzersiz doğal güzelliklerle buluşturuyor bizleri Perşembe Yaylası. Pek çok tarihi eser ve alanın yer aldığı Perşembe Yaylası'nda, kümbetleri, Çiseli Şelalesi'ni ve Karga Tepesi'ni mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Ordu'nun Akkuş ilçesinden 12 km mesafede olan Perşembe Yaylası'na, asfalt yolla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz. Ordu Çambaşı Yaylası, Ordu kent merkezine 60 km. mesafede bulunmaktadır.

1991 yılında Turizm Bakanlığı tarafından yayla turizmi merkezi ilan edilen Çambaşı, 72 obası ile ülkemizin en geniş yaylasıdır. Yenilenmek, hayata tekrardan tüm enerjiniz ile bağlanmak için burada birkaç gün geçirmeniz yeterli. 72 obası bulunan yaylanın soğuk ve şifalı suları vardır ve şehir karmaşasından uzaklaşıp dinlenmek, huzur bulmak isteyenlere hitap eder. 

Ordu'da Spor ve Macera

Ordu trekking ve yamaç paraşütü tutkunları için tüm imkanlara sahiptir. Dağcılığa alternatif olan trekking uzun ve zorlu yürüyüşleri sevenler içindir. Karadeniz gibi doğal güzelliklere sahip alanlarda manzara eşliğinde yapılır. Dağlar, yaylalar, göller çevresinde trekking yapılabilir. Ordu’da izin verilmiş 23 adeta yürüyüş parkuru bulunur. Çambaşı Gölet, Boztepe, Turnalık bu parkurlardan bir kaçıdır. 

Boztepe yamaç paraşütü için önemli yerlerden biridir. Yason Burnu, Çambaşı gibi yerler ise kamp severler için idealdir. Yemyeşil doğa ile iç içe kamp yapmak en özel deneyimlerden biri olacaktır. Karagöl Dağı ve Aygır Gölü ise dağcılık faaliyetleri için uygundur. Diğer seçenekler ise dalış, kano ve raftingdir. Spor kulüpleri batıklara dalışlar düzenlemektedir. Melet Irmağı üzerinde kano ve rafting yapılabilir.

Ordu'da Ne Yemeli, Ne İçmeli

Ordu mutfağı yayla, dağ gibi çeşitli bitki örtülerine göre çeşitlilik gösterir. Kıyı ve iç kesimlerde farklılaşan mutfak lezzetleri bulunur. Perşembe’nin Mersin kaya mezgiti meşhur bir lezzettir. Hamsi elbette yörenin en önemli balığıdır. akat ikinci sırada Mersin kaya mezgiti gelir. Yörenin önemli bir ürünü olan fındık mutfağa da yansımıştır. Özellikle tatlılarda fındık hakimdir. Bir çeşit mantar olan tirmit, kara lahana, sakarca, melevcan, hoşkıran, galdirik yöresel lezzetlerdir. Yörede yetişen bitkileri çeşitli kavurma yönetmenleri ile pişirmek yörenin mutfağında önemli bir yer tutar.

Ordu'ya Nasıl Gidilir

Ordu ile İstanbul arası 890,  Ankara ile 503 kilometredir. Özel araçlarla gitmek isteyenler için İstanbul 11 saat, Ankara 7 saat sürer. Aradaki mesafelerin çok uzun olduğu yerlerde oluşabilecek herhangi bir aksiliğe karşı otobüs ve uçaklar daha güvenilirdir. Bireysel olarak araç kullanmaktansa otobüse biraz daha uzun sürmesine rağmen daha güvenlidir. Fakat güven açısından en ideali uçak kullanımıdır. Havayolu ile İstanbul;’dan 1 saat 40 dk, Ankara’dan 1 saat 10 dakikada ulaşım sağlanabilir. 

SSS
Sıkça Sorulan Sorular
Kiralık bir araçla, toplu taşıma veya araç paylaşımı hizmetlerine ihtiyaç duymadan, istediğiniz yere, istediğiniz zamanda gitme özgürlüğüne ve esnekliğine sahip olursunuz.
Kiraladığım araç arızalandığında yerine araç veril

Aracın arızalanması durumunda derhal araç kiralama şirketiyle iletişime geçerek durum hakkında bilgi verebilir ve yardım talebinde bulunabilirsiniz. Arızalanan aracın yerine yeni araç temin edilecektir.

Hala Sorularınız mı Var?
Sorular ve yanıtlar hakkında daha fazla bilgi almak için sıkça sorulan sorular sayfamızı ziyaret edin.