Tarihin Ve Lezzetin Kesişimi: Gaziantep Gezilecek Yerler


Gaziantep’in kültürel zenginlikleri ve yemeklerini anlatacağımız bu makalemizi okuduktan sonra Gaziantep’e gitmek isteyebilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği emsalsiz mücadeleden ötürü Antep’e Gazi unvanı verilmiştir. Öyle ki barındırdığı nüfusun 4’te 1’i şehit, kalanı ise gazi olmuştur. Verdiği bu mücadeleden ötürü, Gaziantep halkının nasıl mücadeleci ve milliyetçi bir halk olduğunu anlamak mümkündür. Bu güzide memleketi Gaziantep’te araç kiralama seçenekleri ile daha rahat gezebilirsiniz. Bunların yanı sıra araç kiralama avantajı ile seyahatinizi daha planlı hale getirebilirsiniz. İşte Gaziantep’e gittiğinizde nereyi gezmeli ve ne yemelisiniz, hep birlikte öğrenelim.

Gaziantep’te Gezilmesi Gereken Yerler

  • Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep tarihinin en eski çarşılarından olan Bakırcılar Çarşısı’nı gezmeden dönmeyin. Bir çok el yapımı ürünlerin bulunduğu sokakta, pek çok usta el işçiliği bulunuyor. Hediyelik eşya alabileceğiniz çarşının taş döşenmiş sokaklarında yürürken, tarihte yolculuk yaptığınızı hissedebiliyorsunuz.

  • Gaziantep Kalesi

Bugüne kadar ayakta kalabilmiş nadir kalelerden bir tanesidir. Yerden yüksekliği 25 metre olan kalenin 6.000 yıllık tarihi bulunuyor. Konumu itibariyle de kalenin bir kuşatmaya karşı korunması oldukça kolay görünüyor. Gaziantep Kalesi’ne uğradığınızda şehri kuşbakışı bir konumda seyredebilirsiniz.

  • Zeugma Mozaik Müzesi

Dünya’nın en iyi mozaik müzelerinden olan Zeugma Mozaik Müzesi, toplam üç kattan oluşmaktadır. Müzenin tamamınızı gezmek için gününüzün yarısını ayırmalısınız. Çünkü müze oldukça büyüktür. Esas adı Menad Mozaiği olan fakat Çingene Kızı olarak adlandırılmış eşsiz parçayı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Gaziantep, Milli Mücadele esnasında nufüsunun 4’te 1’inin gazi olduğu bir şehirdir. Bu yüzden Milli Mücadele kapsamında katkıları oldukça büyüktür. Müzenin ilk adı Gaziantep Savaş Müzesi’dir, fakat sonradan yapılan restorasyonla Şahinbey Milli Mücadele Müzesi olarak yeniden adlandırılmıştır. Gaziantep’in Milli Mücadele kapsamında göstermiş olduğu direniş destanını tüm yönleriyle bu müzede görebilirsiniz. Müzeyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Müze kart almayı unutmayın. Aldığınız müze kartlar bir yıl boyunca geçerlidir.

  • Rumkale

Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes’in buraya yerleştikten sonra hristiyanlığı yaydığı rivayet edilir. Bu yüzden Rumkale, hristiyanlık için büyük önem taşıyor. Bölgeye ulaşmak biraz zorlu olabilir. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan bölge, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

  • Tarihi Gümrük Hanı

İnşa tarihi 1878 olan, Osmanlı Han mimarisi içerisinde tek avlu ve iki katlı han özellikleri taşıyor. Han, durup fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz türden bir yer, üstelik giriş için de herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Şehrin zanaatkarları ile sohbet edebileceğiniz bir yer olan han, yaşayan müze olarak anılıyor.

  • Hamam Müzesi

Antep’in hamamlarına pek çok türkü yazılmıştır. Gaziantep Kalesi’ne çok yakın bir mesafede bulunan bu müze, 1577 senesinde inşa edilmiş külliyenin bir parçasıymış.

  • Karkamış Antik Kenti

Hemen yanında yani Şanlıurfa’da Göbeklitepe’nin bulunması sebebiyle bu bölgede antik kent bulunmaması bizleri şaşırtırdı. Karkamış ilçesi yakınlarında yer alan Antik Kent, M.Ö 1.000 yıl başlarındaki yaşam biçimine, giyim ve kültürüne ışık tutmaktadır. Kabartmaların büyük çoğunluğu ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

  • Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi olmak ile birlikte aynı zamanda bir heykel atölyesidir. İslahiye ilçesinin 22 km uzağında bulanan Yesemek Köyü’ne araç kiralama yaparak çok kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. Arazi menekşemsi bir gri renkte olan, dolarit adı ile bilinen çok gözenekli bazalt taşlardan oluşmaktadır.

Gaziantep’te Yenilmesi Gereken Yemekler

Türkiye’nin her yerinde ayrı bir lezzet lokasyonu bulunuyor. Gaziantep’de ünlü gastronomi duraklarından bir tanesidir. Yukarıda saydığımız lokasyonları gezdiğinizde illaki yorulup, bir şeyler yeme ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden Antep, enerjinizi toplamak için sizlere pek çok lezzet sunuyor. İşte o lezzetler,

  • Antep Baklavası

Antep denince akla gelen ilk lezzetlerden bir tanesi de baklavadır. Gaziantep’in simgelerinden bir tanesi olan baklavayı burada mutlaka yemelisiniz. Çünkü Antep’te yapılan baklavanın tadı diğer yerlerde yediğiniz tatlılardan daha güzel. Çünkü ne kadar yerseniz yiyin, baymayan bir tadı bulunuyor.

  • Katmer

Katmer denince aklımıza hemen tuzlu hamur ile yapılan, içerisine domates peynir konulan katmer geliyor. Fakat bu katmer bir tatlı. Kaymak ve şekerin başrolünde oynadığı katmer, üzerine antep fıstığı konunca efsane bir lezzete dönüşüyor. 

  • Küşleme

Koyun etinin omurgasından elde edilen bir bölüm ile yapılıyor ve her koyunda sadece 15 santimetre uzunluğunda bulunuyor. Böyle nadir bir lezzeti mutlaka tatmalısınız.

  • Simit Kebabı

Gaziantep deyince aklımıza hemen bir kebap geliyor. Kebap olmazsa olmaz. Bulgur ve kıyma bir güzel yoğrulduktan sonra, soğan ile antep fıstığı eklenir. Şişe geçirilip bir güzel pişirildikten sonra afiyetle yenir.

  • Menengiç Kahvesi

Gaziantep kahvenin çok tüketildiği şehirlerden bir tanesidir. Çarşılarda gezinirken, bir kafede oturup menengiç kahvesi söyleyebilirsiniz. 

  • Beyran Çorbası

Adının çorba olduğuna bakmayın çünkü oldukça doyurucu bir yemektir. Haşlanan kuzu eti dinlendikten sonra, üzerine pilav ilave edilir, tereyağı, tuz, pul biber, karabiber ve salça eklenerek  çorba halini alır. 

  • Lebeniye Çorbası

Farklı bir ismi olabilir fakat, Gaziantep ile özdeşleşmiş lezzetlerden bir tanesidir. Görüntü olarak yayla çorbasını andırsada, başlangıç olarak tüketebilirsiniz.

  • Cartlak Kebabı

Etin ağırlıkta olduğu Gaziantep mutfağından çıkan oldukça güzel bir lezzet daha, Cartlak kebabı. Küçük parçalar halindeki ciğerler, şişe geçirilir ve mangal ateşinde pişirilir. Sonra pişen ciğerler, bulgur pilavi, közlenmiş biber, soğan ve domates ile birlikte servis ediliyor.

Gaziantep'teki gezinizi daha rahat planlamak için Elitcar’ın web sitesi aracılığı ile istediğiniz aracı, istediğiniz tarihte araç kiralabilirsiniz. Sizlerde bu lokasyonlara gittiğniizde instagram için fotoğraf çekmeyi unutmayın. Şimdiden iyi tatiller diliyoruz.